Όσο βαρούν τα σίδερα με ισπανικό «αξάν» | Η Κρήτη ταξιδεύει στην Καταλονία | Video

όσο-βαρούν-τα-σίδερα-με-ισπανικό-αξάν-62987

Το να βλέπεις μια ομάδα Καταλανών να πασχίζουν να ακολουθήσουν τις μελωδικές γραμμές του «Όσο βαρούν τα σίδερα» και να τιθασεύσουν τα πέντε ζάλα του πεντοζάλη, δεν είναι και τόσο συνηθισμένο θέαμα.

Ίσως όμως να μην είναι και τόσο αλλόκοτο αν το καλοσκεφτείς… οι  κουλτούρες των λαών της Μεσογείου έχουν πολλά κοινά στοιχεία, σε άμεση συνάρτηση και με τις ιστορίες τους που είναι συνδεδεμένες εδώ και αιώνες.

Το Museu de la Mediterrània (Μουσείο της Μεσογείου), βρίσκεται στην παραθαλάσσια πόλη Torroella de Montgrí, στην Costa Brava της Καταλονίας. Είναι ένα μικρό μουσείο που προσπαθεί να εισάγει τον επισκέπτη στον πολιτισμό, τη φύση και την ιστορία της Μεσογείου. Και φυσικά στους ήχους και τη μουσική της: στο μουσείο υπάρχουν ακούσματα αλλά και μουσικά όργανα από όλη τη Μεσόγειο.

Κάθε χρόνο το μουσείο διοργανώνει ένα μικρό φεστιβάλ γνωριμίας με την τοπική μουσική κάποιας επιλεγμένης περιοχής της Μεσογείου. Φέτος, μετά από 8 χρόνια, η πρόσκληση απευθύνθηκε για πρώτη φορά στην ανατολική Μεσόγειο. Και συγκεκριμένα, στην Κρήτη.

Ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) ανέλαβε τα σεμινάρια κρητικού τραγουδιού και η Φωτεινή Τριγωνάκη τα μαθήματα κρητικού χορού. Ο ενθουσιασμός από το κοινό της Καταλονίας ήταν τέτοιος ώστε για πρώτη φορά οι αιτήσεις ήταν υπεράριθμες, σχεδόν διπλάσιες από τις θέσεις (24 για το τραγούδι, 30 για τους χορούς). Οι κρητικοί χοροί τέθηκαν επί τάπητος, το λαούτο του Ψαρογιώργη συνόδευσε τους μαθητές (που δεν ήταν απαραίτητα σπουδαστές μουσικής, απλά ήθελαν να μάθουν τα «κρητικά») και στο τέλος των διήμερων σεμιναρίων παρουσίασαν από τρία τραγούδια και τρεις χορούς, καθώς και ένα κομμάτι συνδυαστικό.

Βεβαίως το φεστιβάλ είχε συναυλία με τους Ψαρογιώργη (λαούτο), ο Γιάννη Παπατζανή (κρουστά, τραγούδι), Χάρη Παναγιωτάκη (λύρα), Sheglagh Hannan (φλάουτο), Φωτεινή Τριγωνάκη (χορός), αλλά και βραδιά jam -αυτοσχεδιασμού ανάμεσα στους κρητικούς και σε καταλανούς μουσικούς, σε καφενείο της Torroella de Montgrí.

πηγή: cretazine.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook