Έκθεση τέχνης του δρόμου στο Νεώριο Μόρο

έκθεση-τέχνης-του-δρόμου-στο-νεώριο-μό-7290

Η επιμελήτρια Μαρίκα Κωνσταντινίδου είχε μια ωραία ιδέα για έκθεση. Κάτω από τον τίτλο “Souls from the streets” συγκέντρωσε έργα καλλιτεχνών ( καμβάδες, σχέδια, βίντεο αλλά και φωτογραφία) που έχουν σχέση με το αστικό περιβάλλον.

Ήδη απο τα ’70s στη Νέα Υόρκη, το γκραφίτι ξεκινά να εισχωρεί σε μουσεία και γκαλερί, ακολουθώντας ταυτόχρονα τη πορεία του στο δρόμο. Μέσα από αυτό το εδαφικό «παιχνίδι», αυτή ήταν η δεκαετία που οι βαμμένοι τοίχοι έγιναν οικείο θέαμα για τους κάτοικους των μεγαλουπόλεων. Σήμερα το γκραφίτι συνεχίζει, σαν επικοινωνιακός κώδικας μεταξύ αυτών που το εκπροσωπούν, και αυτό που αποκαλούμε street art, urban art ή τέχνη του δρόμου αποτελεί την πιο επικοινωνιακή, ανοιχτή έκφανση της δημόσιας τέχνης.
Μεταξύ άλλων, αναφορές της είναι η lowbrow τέχνη, η pop art, τα underground comics, οι γραμματοσειρές και η γραφή, το ψηφιακό σχέδιο, αλλά και πιο κλασσικές ζωγραφικές προσεγγίσεις. Μέγιστη αναφορά ακόμα αποτελεί η ίδια η αρχιτεκτονική του δημοσίου χώρου σα πεδίο επέμβασης. Σκοπός της έκθεσης είναι λοιπόν να αποτυπωθεί η ενέργεια, ο αυθορμητισμός και η κριτική δύναμη της τέχνης του δρόμου σε ένα κλειστό χώρο, αυτόν του ιστορικού Νεωρίου Μόρο, στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κωνσταντίνος Λιανός, Γρηγόρης Παπαγρηγορίου, Ανδρέας Χρονόπουλος, Παύλος Τσάκωνας,

Blemobill, Em Kei, Gregos Theopsy, Matao Oka, Mofi , Spit

2-16/11, Νεώριο Μόρο, Aκτή ενώσεως 1 , Παλιό Λιμάνι Χανίων

(Παρασκευη 2/11, 20.30 εγκαίνια με guest dj τον Tasick Mpougki.

Σάββατο 3/11, 20.30 Ομιλία και προβολή με θέμα «Η τέχνη της παρέμβασης στο δημόσιο χώρο», απο τον Ορέστη Πάγκαλο -υποψ. διδακτ. Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook