Κρήτη | «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου για μία μόνο παράσταση

Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, που παίζεται  με τεράστια επιτυχία για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, στην Αθήνα, παρουσιαζεται για μια μόνο παράσταση στο Ηράκλειο, στο Θέατρο “Αστόρια», την Κυριακή 19/11 στις 21.00.

Είναι η δεύτερη φορά που «Το κιβώτιο» παρουσιάζεται στο Ηράκλειο, καθώς είχε ξαναπαιχτεί ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 19 Νοεμβρίου 2016.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου στο studio Μαυρομιχάλη. Εκτός της Αθήνας, παίχτηκε και σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, στις 27 Οκτωβρίου 2017, εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Πάφο της Κύπρου, στα πλαίσια τη πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.

Το έργο

Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο.

Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας. Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, ο ήρωας αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει, σε έναν συγκλονιστικό μονόλογο, τον ταραγμένο αυτόν ήρωα που σταδιακά αμφισβητεί κάθε είδους πεποίθηση. Το Κιβώτιο, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το έργο ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία ενάντια σε κάθε είδους εξουσία, αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης

Μουσική : Γιώργος Νινιός

 

Παίζει ο Φώτης Μακρής

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Κυριακή 19 Νοεμβρίου στις 21.00

Θέατρο «Αστόρια»

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

Κανονικό : 13 ευρώ

Φοιτητές , Άνεργοι : 10 ευρώ

 

Σημείο προπώλησης: Ταμείο Θεάτρου Αστόρια

Πληροφορίες – Κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα, 2310257218, 6934115555

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

zarpanews.gr 

 

loading...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ